Hot en cold spots vaststellen d.m.v. temperatuurmapping
Hot en cold spots vaststellen d.m.v. temperatuurmapping
Kunt u met zekerheid zeggen waar de hot en cold spots in uw opslag of warehouse zich bevinden? Zo ja, wanneer is uw laatste check hierop geweest?
De GDP stelt dat u dit volledig inzichtelijk heeft door middel van een thermische validatie. Wij helpen u graag om 100% te voldoen aan de betreffende richtlijnen. Daarom voeren wij graag voor u een temperatuurmapping uit. Maar wat houdt dat precies in? Lees hieronder alles over het belang en de werkwijze van onze temperatuurmapping procedure.
Wat is temperatuurmapping?
Een temperatuurmapping houdt in dat de temperatuur- en/of luchtvochtigheidsverdeling binnen een opslagruimte wordt onderzocht, gemeten en vastgelegd. Met behulp van de mapping krijgt u inzicht in hoe de temperatuur zich in de ruimte gedraagt gedurende een bepaalde periode. Deze mapping wordt uitgevoerd om de temperatuur in de ruimte effectief te kunnen beheersen. Het is van essentieel belang om deze metingen te documenteren, zodat u te allen tijde aan de regelgevende instanties kunt aantonen dat de ruimte binnen de gestelde grenzen blijft.
Wanneer wij voor u een mapping uitvoeren, kunnen wij onder andere de hot en cold spots in de betreffende ruimte vastleggen. Hot spots zijn, zoals de naam al aangeeft, de locaties in de te meten ruimte waar de hoogste temperatuurwaardes vastgelegd worden. Cold spots zijn juist de plekken met de laagste temperaturen in de ruimte.
Daarnaast bepalen wij de stability spots in de ruimte. Deze spots zijn de plekken waar de spread van de temperaturen het hoogst (lowest stability) en het laagst (highest stability) zijn. Bijvoorbeeld: op de highest stability fluctueert de temperatuur het minst en bij de lowest stability is de fluctuatie van de temperatuur het grootst.
Door deze spots te identificeren, kunnen wij advies geven over de optimale plaatsing van de sensoren binnen het registratiesysteem.
Waarom temperatuurmapping?
Temperatuurmapping, ook wel thermische validatieprocedure genoemd, is een verplichting als u goederen of producten opslaat of behandelt met een specifieke opslagtemperatuur. Hierbij kunt u denken aan opslagruimtes met temperatuurcontrole, koel- en vriescellen en laad- en losplaatsen. De Health & Pharma branche is namelijk gebonden aan de strikte regels die voortvloeien uit de GDP.
Bedrijven die temperatuur- en vochtgevoelige producten produceren of leveren, stellen eisen aan de minimum- en maximumtemperatuur en de relatieve vochtigheid tijdens de opslag. Net als de WHO (World Health Organization) die hiervoor richtlijnen heeft opgesteld. U dient daarom te kunnen waarborgen dat de temperatuur en luchtvochtigheid in uw opslag of warehouse aan deze eisen voldoen. Dit kan alleen met een goed temperatuurregistratiesysteem dat ook de luchtvochtigheid kan bepalen. En om deze op de juiste manier en de juiste plekken te installeren, heeft u de resultaten van een mapping nodig, zodat u weet waar de loggers geplaatst moeten worden in de geconditioneerde ruimte.
In het kader van de eerder genoemde richtlijnen en voorschriften moeten nieuwe temperatuurgecontroleerde opslagruimtes altijd deze validatieprocedure doorlopen. Meestal wordt een mapping uitgevoerd voordat een temperatuurbewakingssysteem of alarmsysteem wordt geïnstalleerd. Het is namelijk niet veilig om temperatuurgevoelige producten in deze ruimtes op te slaan als de mapping nog niet heeft plaatsgevonden.
Hoe werken wij?
Gullimex voert een locatie-inspectie uit en bespreekt met u de specifieke richtlijnen en criteria die op u van toepassing zijn. Vervolgens wordt in samenwerking met u het protocol opgesteld. Dit gedetailleerde protocol zorgt ervoor dat de mapping op een correcte manier wordt uitgevoerd en specificeert de normen waaraan elke ruimte moet voldoen.
Conform dit protocol worden de loggers geïnstalleerd en kan de mapping beginnen, variërend van 24 uur tot 7 dagen, afhankelijk van de desbetreffende ruimte of het object. Gedurende deze periode houden we op afstand toezicht om te controleren of alle loggers gegevens doorgeven en er geen temperatuuroverschrijdingen zijn. Daarnaast analyseren we hoe de temperatuur in de ruimte zich gedraagt in verschillende testscenario's. Deze gegevens bieden inzicht in de omstandigheden waarin de ruimte voldoet aan de voorschriften en identificeren eventuele zwakke punten. Deze informatie is met name waardevol als u van plan bent temperatuursensoren te plaatsen en wilt weten waar dit het meest geschikt is. Een aanvullende studie zoals een open-deur studie of een power-down studie behoren ook tot de mogelijkheden.
Na voltooiing ontvangt u binnen een week een uitgebreid rapport. Hieronder wordt beschreven wat u kunt verwachten van het rapport.
Rapportage mapping
U ontvangt een uitgebreid document waar u alles kunt inzien over de metingen die gedaan zijn en wat hieruit gekomen is. De volgende onderwerpen komen hierin terug:
- Rapportage samenvatting: op een van de eerste pagina's vindt u de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Hier staat voor wie de melding is gemaakt en op welke locatie, het aantal loggers en meer.
- Verspreidingsdiagram: de spreidingsgrafiek toont de totale temperatuurspreiding van de loggers, waarbij een kleine spreiding een goede uniformiteit aangeeft.
- Gegevensoverzicht: hier vindt u belangrijke informatie zoals de namen en serienummers van de loggers, de min-, max- en gemiddelde temperatuurclassificaties van elke individuele logger, de status, temperatuurspreiding en meer.
- Excursies: hier wordt beschreven bij welke gebeurtenissen de dataloggers werden gebruikt tijdens de mapping.
- Hot spots: een van de belangrijkste doelen van een temperatuurmapping is het identificeren van de hot- en coldspots in de ruimte. Deze gegevens zijn toegankelijk in tabel- en grafiekformaat.
- Cold spots: deze sectie laat zien waar de coldspots liggen. Dit is op dezelfde manier weergegeven als de hot spots.
- Stabilitity spots: hier kunt u de loggers en locaties met de hoogste en laagste stabiliteit vinden.
- Logger-analyse: dit gedeelte toont de gemiddelde temperatuur van alle loggers in elke minuut van het onderzoek. Dit biedt de gebruiker te allen tijde een volledig overzicht van de temperatuuromstandigheden van de ruimte tijdens de mapping.
- Kalibratiecertificaten: hier vindt u een kopie van alle kalibratiecertificaten van de loggers die worden gebruikt in het mapping rapport.