Bolschout is een brouwstudio slash microbrouwerij in Almere. In de brouwstudio geeft brouwer en eigenaar Sam de Bolle cursussen aan semiprofessionele brouwers. In de brouwerij produceert hij elke week één batch van 200 liter. En met succes. De bieren van Bolschout zijn zelfs internationaal niet onopgemerkt gebleven en meerdere bieren werden bekroond met een zilveren of gouden medaille. Inmiddels brouwt Bolschout vooral bier in opdracht van anderen, zoals sportverenigingen die in de kantine hun eigen clubbier willen hebben. En af en toe komt er een aanvraag voor geboortebier, jubileumbier of trouwbier. Bolschout produceert verder bier voor acht huurbrouwers: hobbybrouwers die een mooi recept hebben en die dat bij Bolschout neerleggen om hun volume te verhogen. Kortom: bierminnend Nederland weet Bolschout goed te vinden. En Bolschout weet Gullimex te vinden voor het perfecte eindresultaat.
Meten is weten
Om bier te produceren met steeds dezelfde smaak, zijn tussentijdse metingen nodig die de brouwer informatie geven over de samenstelling van de vloeistof. Gullimex heeft Sam de Bolle geholpen om de juiste apparatuur hiervoor te selecteren. Hiervoor worden zowel hydrometers als refractometers gebruikt. Beide instrumenten meten het suikergehalte in de vloeistof. Dit suikerpercentage bepaalt in belangrijke mate de smaak van het bier: hoe meer suiker, hoe zwaarder het bier zal zijn. Om een reproduceerbare meting te krijgen moet de vloeistof altijd gemeten worden op 20˚C. Bolschout heeft daarom bij Gullimex de PAL-Plato Refractometer van Atago aangeschaft. Dit is een refractometer met een automatische temperatuurcompensatie en een meetresultaat dat tot op 0,2˚C nauwkeurig is.
Snel, duidelijk en makkelijk
‘Ik werk graag met de beste materialen en de refractometer van Gullimex is een instrument waarmee ik snel en makkelijk metingen doe. Het fijne is dat je geen rekening hoeft te houden met de temperatuur van het vocht. Je legt een paar druppels op een oogje en het digitale display van de meter geeft direct het Plato-gehalte aan. Ik hoef dus niet te wachten tot de temperatuur is teruggezakt naar die 20 graden. Gullimex gaf al aan dat de meting snel en eenvoudig is en daardoor meet je ook gemakkelijk even tussendoor: Zit ik met het suikergehalte nog goed? Moet ik de vloeistof verder inkoken of niet? Geeft de meter de beoogde Plato aan, dan weet ik dat ik kan stoppen met koken en overstappen op de gisting. Deze refractometer kun je bovendien ook ná de gisting gebruiken. Dat kan met een hydrometer niet.’
Makkelijk in onderhoud
‘Bij aankoop bij Gullimex is de refractometer al gekalibreerd en kan vervolgens jaarlijks ingestuurd worden voor kalibratie. Deze refractometer heeft daarnaast een krasvast glas en ook in het gebruik is hij lekker handzaam door het kleine formaat.’
Referentie
“Met de juiste instrumenten bij de hand is bierbrouwen eenvoudiger én vooral heel erg leuk.”
Sam de Bolle, Brouwer
Veelgestelde vragen
Onderwerp 1
Question 1
Answer
Question 2
Answer
Question 3
Answer
Onderwerp 2
Question 2
Answer
Question 2
Answer
Question 3
Answer
Onderwerp 3
Question 3.1
Answer
Question 3.2
Answer