Waarom Brix-waarde meten?
Kwaliteitsmanagers van telers of fruithandelaren willen snel, eenvoudig en efficiënt diverse kwaliteitsindicatoren van het fruit kunnen meten die essentieel zijn voor het bepalen van de juiste kwaliteit. Door te meten of het fruit aan de juiste kwaliteitseisen voldoet, kan het juiste oogsttijdstip bepaald worden. Door continu kwaliteitscontroles uit te voeren, kan men het rijpingsproces efficiënter maken, uitval reduceren en kan de kwaliteit van het fruit in de winkel aanzienlijk verbeterd worden.
Wat is de Brix-waarde?
Eén van de kwaliteitsindicatoren van bijvoorbeeld fruit is het meten van de Brix-waarde. Daarmee wordt de hoeveelheid suiker in het fruit bepaald en wordt het resultaat berekend in percentage Brix. Op basis van de meetresultaten kan worden bepaald of het fruit geschikt is voor opslag en transport.
Aan de hand van de gemeten Brix-waarde kan bepaald worden of het product meer of juist minder suiker nodig heeft. Over het algemeen geldt de regel bij vruchten (appels, peren, etc.), hoe hoger de Brix-waarde, hoe beter de kwaliteit van het desbetreffende product.
Hoe meet je de Brix-waarde?
De Brix-waarde wordt gemeten met behulp van refractometers. Er zijn verschillende soorten refractometers. Wij verkopen analoge en digitale. Met zowel de analoge als de digitale refractometer wordt met behulp van een oculair de Brix-waarde bepaald. Met de digitale Brix-meter, is uiterst eenvoudig af te lezen wat de Brix-waarde is. Het is essentieel om vooraf te bepalen welke refractometer gebruikt dient te worden. Elk product heeft namelijk zijn eigen te meten concentratie en elke Brix-meter heeft zijn eigen Brix-meetbereik.
Hoe werkt een refractometer?
Brix-meters zijn tegenwoordig vaak onmisbaar bij het monitoren van diverse productieprocessen. En met de meters van ATAGO, zoals de PAL-1, is de Brix-waarde nog gemakkelijker en sneller te meten.
Wanneer u kiest voor ATAGO, dan kiest u voor gebruiksgemak. Met de digitale Brix-meters gebruikt u slechts 2 à 3 druppels van het monster. In enkele seconden is de Brix-waarde te bepalen tot op één cijfer achter de komma. ATAGO is bovendien niet voor niets gewaardeerd met de Good Design Award!
De PAL-serie van het merk ATAGO heeft een groot, gemakkelijk afleesbaar lcd-display waar de Brix-waarde tot één cijfer achter de komma afgelezen kan worden. Met de Brix-schaalverdeling wordt de hoeveelheid opgeloste suikers in een vloeistof of vaste stof aangegeven.
Digitale Brix-meters
De digitale Brix-meters van ATAGO zijn op het gebied van nauwkeurigheid en efficiëntie de beste oplossing. Bijvoorbeeld in de tuinbouw, fruitteelt, fruithandel, drankenindustrie, voedingsmiddelenindustrie en ijsbereiding is de digitale Brix-meter een zeer geliefd meetinstrument. Vooral omdat de Brix-waarde al binnen enkele seconden in het display af te lezen is, dit is het voordeel van een digitale meter. Daardoor is de kwaliteit van het product snel te bepalen.
Vooraf is het belangrijk om te weten welke Brix-meter u gaat gebruiken. Elk product heeft namelijk zijn eigen te meten concentratie. Bovendien heeft elke meter ook zijn eigen Brix-meetbereik. Wanneer u de juiste refractometer heeft gekozen, kunt u deze eenvoudig gebruiken op de werkvloer of in het veld.
Analoge Brix-meters
De analoge Brix-meters zoals de MASTER-53a, beschikken over een oculair. Dit is een lenzenstelsel en een kleine glasplaat waarop het product aangebracht wordt. Het glasplaatje kan worden gesloten.
Daaropvolgend kan er door het oculair gekeken worden. Het nadeel is dat het meetresultaat ten opzichte van de digitale Brix-meters minder eenvoudig is af te lezen, waardoor tegenwoordig vaker gekozen wordt voor de digitale variant. Vooral voor een betere nauwkeurigheid.
Onze Brix-meters zijn nu ook uitgerust met een NFC-chip. U kunt nu tijd en papierwerk besparen door al uw metingen direct draadloos uit te lezen via een smartphone of NFC-reader.
Veelgestelde vragen
Onderwerp 1
Question 1
Answer
Question 2
Answer
Question 3
Answer
Onderwerp 2
Question 2
Answer
Question 2
Answer
Question 3
Answer
Onderwerp 3
Question 3.1
Answer
Question 3.2
Answer