HACCP en ijken of kalibreren

Om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen, zijn voor het bereiden, in- en terugkoelen, bewaren, transporteren en distribueren van voedingsmiddelen betrouwbare instrumenten nodig. Met een sluitende en betrouwbare temperatuurregistratie kan tijdens controles namelijk aangetoond worden dat, voor het registreren van temperatuur, gewerkt wordt volgens de wetten en voorschriften van o.a. HACCP en de hygiënecode. Ondernemers die werken volgens de richtlijnen van HACCP en de hygiënecode moeten in staat zijn veilig voedsel te produceren. 

Vanuit de richtlijnen van HACCP en hygiënecodes wordt verplicht om een geijkte thermometer aan te schaffen voor het verplichte onderdeel “meten en registreren”. Het kalibreren van een thermometer is niet hetzelfde als het ijken van een thermometer. Vaak wordt gedacht dat kalibreren een ander woord is voor ijken. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen de twee. 

Wat is het verschil tussen ijken en kalibreren? 

Wanneer er sprake is van ijken van een thermometer dan wordt deze vergeleken met een vastgestelde standaard. Bij het kalibreren van een thermometer, zal gecontroleerd worden of deze nog de juiste temperaturen weergeeft of dat er een afwijking geconstateerd wordt. 

Als u een voedselthermometer aanschaft, wordt deze opgeleverd met een ijkcertificaat. Met dit ijkcertificaat kunt u aantonen dat het meetinstrument voldoet aan de internationale standaarden. 

Het is niet verplicht om uw thermometer jaarlijks te ijken, maar het is wel te adviseren om uw thermometer jaarlijks te laten kalibreren. Wanneer u dit doet, kunt u aantonen dat u werkt volgens de richtlijnen van HACCP. 

De richtlijnen van HACCP verplichten het om voedselthermometers minimaal jaarlijks te laten kalibreren. Na het afronden van de kalibratie wordt een ISO-kalibratiecertificaat afgegeven. Op dit kalibratiecertificaat staat het volgende beschreven:

  • Aantonen van herleidbaarheid: welke standaard is gebruikt?
  • Onder welke condities werd de kalibratie van het meetinstrument uitgevoerd?
  • Welke meetpunten zijn gebruikt?
  • Welke afwijkingen zijn geconstateerd? 

Hoe kalibreer je een thermometer bij Gullimex?

Wilt u uw meetinstrument kalibreren? Als HACCP-specialist op het gebied van voedselveiligheid, hebben wij sinds de invoering van de HACCP-richtlijnen ons eigen Service Center. Hier bieden wij de mogelijkheid om alle temperatuurloggers en voedselthermometers van ieder merk te laten kalibreren. 

Ons ServiceCenter kalibreert jaarlijks ca. 25.000 instrumenten waarvan 19.000 via onze kalibratieservice en ca. 6000 via onze reparatieservice. Onze specialisten voeren deze service uit voor klanten zoals cateraars, alle oliemaatschappijen (tankstations), KNVB-sportkantines, keuringsdiensten, slagers, bakkers, grootkeukens, etc. 

De kalibratie wordt uitgevoerd in stabiele thermostaatbaden voor drie kalibratiepunten: -20 °C, 0 °C en 120 °C. De referentiethermometer, waarvan de kalibratie herleidbaar is, heeft een nauwkeurigheid van +- 0,03 °C. Dit instrument wordt jaarlijks geijkt en gecertificeerd door een erkend instituut. 

Behalve de thermometer met insteekvoeler, kalibreren wij ook thermometers met infrarood optiek. Ook de infrarood thermometers kalibreren wij op drie kalibratiepunten, namelijk 0 °C, 20 °C en 60 °C.

Geijkte thermometer kopen

Bent u op zoek naar een geijkte thermometer die voldoet aan de richtlijnen van HACCP? Dan kunt u kiezen voor de thermometers van Ebro. De robuuste, stootvaste thermometers zijn geschikt voor o.a. de hotels, grootkeukens, zorginstellingen, catering, etc. De geijkte thermometer blijft ook gedurende veeleisende omstandigheden goed functioneren. 

Bij Gullimex hebben we een breed scala aan voedselthermometers, van duurdere tot goedkope thermometers, met allemaal verschillende functionaliteiten. Heeft u advies nodig over welke digitale thermometer het best past bij uw werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. 

FAQ

Wat is het verschil tussen ijken en kalibreren?

  • Het ijken van een thermometer wil zeggen dat deze wordt vergeleken met een bepaalde standaard. Met het kalibreren van thermometers wordt nagekeken of het meetinstrument nog de juiste temperaturen weergeeft of dat er afwijkingen geconstateerd worden.

Hoe kalibreer je een thermometer?

  • Bij Gullimex hebben we ons eigen Service Center, waar wij u de mogelijkheid bieden om alle temperatuurloggers en voedselthermometers te laten kalibreren. Wat u hiervoor moet doen is u aanmelden voor de kalibratieservice en een keer per jaar uw meetinstrument naar ons opsturen. Wij doen de rest. 

Hoe vaak per jaar dien je thermometers te ijken?

  • Volgens de richtlijnen van HACCP is het verplicht om uw voedselthermometers minimaal een keer per jaar te laten kalibreren. 

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer