Waarom de kwaliteit van frituurvet bepalen?

Als ondernemer is het belangrijk om te kijken waar u kunt besparen. Wist u bijvoorbeeld dat u op uw frituurolie kosten goed kunt besparen? Wanneer u regelmatig controleert of uw frituurolie de juiste waarden heeft, is het bijkomend voordeel dat u krokanter kunt bakken, u kosten kunt besparen en over schonere frituurpannen beschikt. 

Om de kwaliteit van het frituurvet te bepalen, kunt u gebruik maken van de FOM 330 frituurvetmeter. Te vroeg vervangen is met de FOM 330 verleden tijd, waardoor u jaarlijks tot wel 30% op uw frituurolie kosten kunt besparen. En misschien nog belangrijker: u biedt uw klant een krokanter en smaakvoller bakresultaat. 

Hoe controleert u de kwaliteit van frituurvet? 

De FOM 330 frituur meter is bij tal van horecaondernemingen toe te passen. Grootkeukens, cafetaria, catering en sportkantines hebben veel te maken met frituren en dan biedt de frituurthermometer zeker uitkomst. Horecaondernemingen worden er vanuit de wetgeving op gewezen te voldoen aan de richtlijnen van HACCP. 

Iedere onderneming dat werkt met levensmiddelen moet de voedselveiligheid kunnen garanderen. Wanneer u twijfelt over de kwaliteit van het vet, kan de frituurthermometer gebruikt worden om de olie te controleren. Een dagelijkse meting van het frituurvet is dan ook aanbevolen. 

Wanneer moet uw frituurvet vervangen worden?

Met de FOM 330 (TPM-meter) kunt u op een snelle en eenvoudige manier inzicht krijgen in de verouderingsgraad van het gebruikte vet. Het apparaat geeft precies aan wanneer het frituurvet vervangen moet worden. De meting gaat direct via het hete frituurvet. De insteekvoeler van de FOM 330 kan direct in het hete frituurvet gestoken worden.

De waarden worden in TPM aangegeven op het display. Wanneer de waarde van 24% PC of hoger wordt aangegeven op het display, is het tijd om het vet te vervangen. Boven de 24% (13 DPTG = 24 polaire delen) kan het frituurvet schadelijk voor de gezondheid zijn. Ook loopt u het risico op een bekeuring van de nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit. 

De FOM 330 meet het percentage polaire delen. Dit percentage is om te rekenen naar het percentage DPTG’s. In de tabel hieronder ziet u de interpretatie van de meetresultaten: het gehalte aan DPTG en TPM. 

Polar Compounds (TPM) naar DPTG

TPM 0 2 4 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 27
DPTG 0 0 1 3 4 5 6 8 9 10 12 13 15 16

 

Wanneer de TPM tussen de 18,5% en 24% zit, is je frituurolie bijna aan vervanging toe. Tussen deze percentages kunt u de keuze maken of je frituurolie aan (deels) verversen toe is of vervangen. In de tabel hieronder zie je een overzicht van de % PC, de kleur die de signaallamp aangeeft en wat deze resultaten betekenen voor je frituurvet. 

Interpretatie van de meetresultaten 

% PC Signaallamp Kwaliteit frituurvet Advies
0% – 18,5% Groen Ongebruikt -
18,5% – 24% Oranje Kritisch Frituurvet (deels) verversen
> 24 % Rood Verbruikt Frituurvet direct verversen

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer