Wat zijn allergenen in voeding en welke allergenen zijn er? 

Onder allergenen verstaan we bepaalde eiwitten die ervoor kunnen zorgen dat mensen een allergische reactie krijgen. De veertien wettelijke allergenen zijn de allergenen die verplicht zijn te vermelden op verpakkingen van voedsel. Dit zijn de meest voorkomende voedselallergenen die het snelst een overgevoeligheids reactie kunnen veroorzaken. De veertien wettelijke allergenen zijn:

  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, etc.)
  • Schaaldieren 
  • Eieren 
  • Vis
  • Pinda’s
  • Soja
  • Melk (lactose)
  • Noten (amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pistachenoten, walnoten, etc.)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet (concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of lichter)
  • Lupine
  • Weekdieren

Wat kunt u doen voor de beheersing van allergenen? 

Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw producten vrij zijn van bepaalde allergenen en dat alle ingrediënten goed vermeld staan? U wilt als bedrijf uiteindelijk niet het risico lopen dat uw producten teruggeroepen worden of dat uw producten de oorzaak zijn van allergische reacties bij uw consument. U kunt het risico beter voorkomen dan achteraf pas actie te ondernemen. 

Gullimex kan u helpen om bovenstaande scenario’s te voorkomen met behulp van verschillende producten. De AlerTox Sticks van Hygiena zijn speciaal ontworpen om bedrijven te helpen producten te controleren op allergenen die er niet in mogen zitten. Deze AlerTox testen geven binnen 10 minuten resultaat en zijn erg gebruiksvriendelijk. 

De GlutenTox Sticks Plus is een gluten detectiekit voor eten en drinken, maar ook voor werkoppervlakken. Deze bevatten het G12-anti-gliadine-antilichaam dat specifiek de meeste immunogene fractie van gluten herkent die een reactie veroorzaakt bij mensen met coeliakie. 

Daarnaast is er ook de VisioPointer van TriVision, welke inline meedraait in uw productielijn en uw verpakkingen controleert. Verpakkingen waar niet alle ingrediënten op vermeld staan, worden direct herkend door de VisioPointer en deze worden vervolgens uit de productielijn gehaald.

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer