Kennispartner op het gebied van HACCP

Kennispartner op het gebied van HACCP

Gullimex B.V. is expert op het gebied van HACCP en een marktleider in voedselveiligheid. Als ondernemer in de voedselindustrie bent u wettelijk verplicht om te voldoen aan de HACCP-richtlijnen volgens de Nederlandse wetgeving. Deze voorschriften kunnen voor veel bedrijven uitdagend en omvangrijk zijn. Daarom staan wij klaar om samen met u te brainstormen over de meest geschikte oplossingen.

Elk bedrijf dat levensmiddelen produceert, verwerkt of distribueert, moet volgens de Europese Hygiëneverordening een voedselveiligheidsplan opstellen op basis van HACCP. Daarin staan de richtlijnen voor het gehele proces van inkoop, ontvangst, productieproces, opslag, verkoop en transport beschreven. 

Ondernemers die het HACCP-systeem hanteren, moeten in staat zijn om voedsel te produceren zonder potentiële risico's voor de gezondheid van de consument. Elk bedrijf dat verplicht is om een hygiënecode te hebben, ondergaat jaarlijks inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Een greep uit ons assortiment

Een greep uit ons assortiment

Septum, 14x14x3mm, grey (10000 pcs.) Ser. Cpl.
€ 917,00
€ 1.109,57 incl. BTW
G10095.JPG
€ 119,00
€ 143,99 incl. BTW
G10095.JPG
€ 42,00
€ 50,82 incl. BTW
A10089.JPG

HACCP betekenis

HACCP is de afkorting van Hazard Analysis and Critical Control Points, wat de risicoanalyse inhoudt voor het productieproces van voedsel.

Voor voedselproducerende bedrijven is het van belang om mogelijke risico's te identificeren en vast te leggen in een voedselveiligheidsplan. Hierin worden de kritische controlepunten binnen het productieproces vastgesteld en nauwlettend gemonitord, gedocumenteerd en gecontroleerd. Het doel van het HACCP-plan is om bij elke geconstateerde afwijking een passende maatregel te treffen.

HACCP regels

Het HACCP-systeem draait op de volgende kernprincipes:

  • Breng potentiële risico’s van de verschillende productiefases binnen het bedrijf in kaart. 
  • Bepaal de kritische controlepunten (CCP’s). Dit zijn de punten in het proces die continu gecontroleerd en beheerst moeten worden. 
  • Geef per CCP aan wat de norm dient te zijn. 
  • Registreer en monitor de verschillende CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s beheerst kunnen worden. 
  • Stel vast welke maatregelen nodig zijn wanneer één van de CCP’s niet aan de norm voldoet. 
  • Er moet regelmatig gecontroleerd worden of het systeem aan alle internationale standaarden voldoet. 
  • Registreer, documenteer, bewaak, alarmeer en controleer. 

Wanneer er aan deze kernprincipes voldaan wordt, kan de organisatie een HACCP-certificaat ontvangen. 

HACCP en hygiënecodes

De procedures die in de hygiënecode beschreven staan, zijn een uitwerking van de HACCP-beginselen. De hygiënecode is op basis van de Europese wetgeving en is toepasbaar op alle bedrijven die met levensmiddelen werken. In een goedgekeurde hygiënecode wordt beschreven wat de eisen zijn rondom de inkoop, ontvangst, productieproces, opslag, verkoop en transport van voedingsmiddelen. De hygiënecode dient op ieder bedrijf dat werkt met voedingsmiddelen aanwezig te zijn. 

Bent u werkzaam in de voedingsindustrie? Dan dient u aan de richtlijnen van de hygiënecode te voldoen. Evenals de administratieve werkzaamheden van de hieruit voortvloeiende controles en registraties. 

Als u voldoet aan de hygiënecode, voldoet u ook aan de richtlijnen van HACCP. Hiermee zorgt u ervoor dat voedsel geen negatief gevolg heeft voor de consument. 

Kalibratieservice volgens de richtlijnen van HACCP

Een van de essentiële controlepunten die men in de gaten moet houden, is de temperatuur. Om de temperatuur te monitoren en effectief te beheren, zijn hoogwaardige meetinstrumenten niet te missen. Het is cruciaal dat deze meetinstrumenten zelfs onder uitdagende omstandigheden nauwkeurige metingen blijven leveren. In overeenstemming met de HACCP-voorschriften dient de ondernemer regelmatig periodieke controles uit te voeren.

Nadat een meetinstrument eenmaal is aangeschaft, blijkt deze vaak onmisbaar voor de bedrijfsvoering. In ons ServiceCenter in Borne bieden wij de gelegenheid voor inspectie en kalibratie. Wanneer u ingeschreven bent voor onze oproepservice, ontvangt u enkele weken voor het vervallen van het certificaat een melding voor inspectie en kalibratie. Na deze kalibratie voldoet het meetinstrument opnieuw aan de vereisten van HACCP.

Werkwijze kalibratieservice

Normaal gesproken wordt er gekalibreerd op twee kalibratiepunten. Wij gebruiken er drie. De kalibratie van de insteekvoeler wordt uitgevoerd in stabiele thermostaatbaden, bij -20 °C, 0 °C en 120 °C. 

Behalve de voedselthermometers worden ook de meetinstrumenten met infrarood optiek gekalibreerd. Dit gebeurt bij 0 °C, 20 °C en 60 °C. 

Onze USP's

HACCP-specialist

Gullimex is HACCP-specialist en marktleider op het gebied van voedselveiligheid. Wij helpen u graag om te voldoen aan de wet- en regelgeving!

Op rekening bestellen

U bestelt bij ons snel en gemakkelijk op rekening met een gratis account!

Unieke kalibratieservice

Bij Gullimex kunt u uw meetinstrumenten jaarlijks kalibreren. U krijgt enkele weken voor het verstrijken van de certificaatdatum een oproep. U hoeft dus niks te doen!

ISO-gecertificeerd

Onze vakkennis en ons kwaliteitssysteem zijn TÜV- gecertificeerd en ons kwaliteitssysteem voldoet aan de nieuwste norm van ISO 9001:2015.

loader
Bezig met laden...